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 SETS AND KITS 

Overview 
This is a new provision in the USMCA. The North American Free Trade Agreement (NAFTA) did not have a provision on sets 
of goods, kits or composite goods.  In addition, there is no regulation in 19 CFR Part 181 covering this topic.  However, 
observation of Rule 3 of the General Rules for the Interpretation of the Harmonized System means that this provision has not 
changed in practice. 

References 

• USMCA • NAFTA 
o Final Text: Chapter 4, Article 4.17 o No provision 
o HR 5430 Citation: Title II, Section 202 

Significant Changes in USMCA 

Provision 
Changes / 
Differences 

USMCA 
• Change – The requirements of goods in the set for originating 

determination. 

NAFTA 
• No provision 

Requirements for 
Originating 

• The set must be classified as a set as such pursuant to GRI 3. 
• Each good in the set is an originating good; and both the set and all 

goods in the set are originating goods OR if the value of all of the 
non-originating goods in the set does not exceed 10% of the value of 
the set. 

• The same calculation method must be used for the calculation of 
value of the non-originating good and the value of the set. 

• No provision 

Exceptions • Product-Specific Rules of Origin in Annex 4-B. 
• Textile and Apparel Goods under Articles 6.1.4 and 6.1.5. 

• No provision 

Detailed USMCA/NAFTA Side-by-Side 

Provision 
Sets of Goods, 

USMCA 
Article 4.17: Sets of Goods, Kits or Composite Goods 

NAFTA 
• No provision 

Kits or Composite 1. Except as provided in Annex 4-B (Product-Specific Rules of Origin), 
Goods each Party shall provide that for a set classified as a result of the 

application of rule 3 of the General Rules for the Interpretation of the 
Harmonized System, the set is originating only if each good in the set 
is originating and both the set and the goods meet the other 
applicable requirements of this Chapter. 

2. Notwithstanding paragraph 1, for a set classified as a result of the 
application of rule 3 of the General Rules for the Interpretation of the 
Harmonized System, the set is originating if the value of all the non-
originating goods in the set does not exceed 10 percent of the value 
of the set. 

3. For the purposes of paragraph 2, the value of the non-originating 
goods in the set and the value of the set shall be calculated in the 
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Sets and Kits 

Provision USMCA NAFTA 
same manner as the value of non-originating materials and the value 
of the good. 

General Rules of Interpretation 3 
• When, by application of rule 2(b) or for any other reason, goods are, 

prima facie, classifiable under two or more headings, classification 
shall be effected as follows: 
a) The heading which provides the most specific description shall be 

preferred to headings providing a more general description. 
i. However, when two or more headings each refer to part only of 

the materials or substances contained in mixed or composite 
goods or to part only of the items in a set put up for retail sale, 
those headings are to be regarded as equally specific in relation 
to those goods, even if one of them gives a more complete or 
precise description of the goods. 

b) Mixtures, composite goods consisting of different materials or 
made up of different components, and goods put up in sets for 
retail sale, which cannot be classified by reference to 3(a), shall be 
classified as if they consisted of the material or component, which 
gives them their essential character, insofar as this criterion is 
applicable. 

c) When goods cannot be classified by reference to 3(a) or 3(b), they 
shall be classified under the heading which occurs last in numerical 
order among those which equally merit consideration. 

Note: 
Comparing with 
Other Trade 
Agreements 

• Following a historical trend, in some of the other U.S. trade 
agreements, a provision on sets of goods has been added in; although 
the detailed requirements are slightly different. 

• The 19 CFR Part 10 has the same requirements for originating goods 
for CAFTA-DR (§10.605), Peru (§10.921), KORUS (§10.1021), Panama 
(§10.2021), and Colombia (§10.3021) as below: 
a) Each of the goods in the set is an originating good; or 
b) The total value of the non-originating goods in the set does not 

exceed: 
i. In the case of textile or apparel goods, 10 percent of the 

adjusted value of the set; or 
ii. In the case of a good other than a textile or apparel good, 15 

percent of the adjusted value of the set. 

• There are some differences in the requirements between the 19 CFR 
Part 10 and USMCA: 
o For originating goods, the USMCA does not only require each of 

the goods in the set to be an originating good, but the set must 
also be originating. 

o The de minimus value is 10%, but not 15% for non-textile or 
apparel goods. 

• No provision 




