
ADVISORY OPINION 1975-13 
 

Legality of Presidential Candidate Receiving Travel Expenses from Corporations. 
 

The Federal Election Commission renders this advisory opinion under 2 U.S.C. 
437f in response to a request submitted by a candidate. The request was made public by 
the Commission and published in the Federal Register on July 17, 1975 (40 FR 30258). 
Interested parties were given an opportunity to submit comments relating to the request.   
 

The requesting party seeks an advisory opinion as to whether 18 U.S.C. 610 
prohibits a Presidential candidate from receiving travel expenses for a speaking 
engagement at a Chamber of Commerce, if the Chamber's general treasury includes 
money contributed by corporations.   

 
Section 610 prohibits corporations from making contributions or expenditures in 

connection with Federal elections, and prohibits any person from accepting or receiving 
any such contributions or expenditures. As used in section 610, contribution includes 
"any direct or indirect payment, * * *to any candidate, * * * in connection with any 
election to [Federal office] * * *"  Thus, reimbursing the travel expenses of a Presidential  
 candidate from corporate funds would be prohibited by 18 U.S.C. 610, since any public 
appearance of such a candidate before an audience, comprised of individuals who could 
be influenced to take affirmative action in support of his candidacy as a result of that 
appearance, is connected with an election.     
 

The Commission's opinion is that, once an individual has become a candidate for 
the Presidency, all speeches made before substantial numbers of people are presumably       
for the purpose of enhancing his candidacy. (See also Advisory Opinion 1975-8 issued 
August 14, 1975, in which the Commission decided that certain travel and subsistence     
expenses paid to officeholders who are also candidates are subject to 18 U.S.C. 610 and 
611). Accordingly, since the requesting party is a Presidential candidate, he would be 
prohibited from accepting corporate funds to pay his travel expenses in connection with 
the speaking engagement. The Commission notes, however, that organizations, such as 
Chambers of Commerce, could properly (within the limits of 18 U.S.C. 608) pay the 
travel expenses of candidates by making such payments from separate segregated 
accounts containing non-corporate funds. 
 
 
 
      (signed)__________________ 
Date: Aug. 18, 1975     Thomas B. Curtis 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 


