
Florida Housing Finance Corporation 
Guidance for Compliance-Related Issues 

 
Following are questions and corresponding answers (the latter provided by Florida Housing Finance 
Corporation (FHFC or Florida Housing)) in connection with various compliance-related issues.  Owners 
may use the following Q & A’s as guidance in dealing with such issues.  Please note that the answers 
posted on this website reflect Florida Housing’s application of current IRS regulations.  These answers are 
subject to change due to changes in Internal Revenue Service (IRS) regulations or policies.  Any such 
changes will be published by Florida Housing at this website.  Owners should take caution that changes in 
these answers may negatively affect a development’s operations from that originally projected.  Such 
changes will not relieve the owner of its responsibility for complying with new regulations or policies 
implemented by the IRS.  Owners having questions regarding general or specific application of the 
following should contact their monitoring agent or FHFC.  Where applicable, general questions will be 
posted to this website for all owners’ reference. 
 

Redecorating Fees 
 
1. Q: Can redecorating fees or other similar fees be charged to a tenant without 

 being included in the calculation of gross rent for purposes of section 
 42(g)?   

 
 A: Because of IRS Regulation 1.42-11 (see below), redecorating fees and any 

 other type of fee (regardless of name or characterization) which are 
 charged to the tenant for services required as a condition of occupancy, 
 must be included in the calculation of gross rent.  Such fees may be 
 charged to a tenant so long as they do not cause the gross rent to exceed 
 the maximum tax credit rent limits.  Accordingly, FHFC is required to 
 notify the IRS of any such fees charged to tenants in circumstances when 
 those fees cause the gross rent to exceed the maximum tax credit rent 
 limits. Under such circumstances, non-optional redecorating fees charged 
 to tenants are required to be refunded or credited to the tenant. 

 
Reasoning: 
 
IRS Regulation 1.42-11, Provision of services, provides in pertinent part: 
 

(a) General rule.  The furnishing to tenants of services other than housing (whether or 
not the services are significant) does not prevent the units occupied by the tenants 
from qualifying as residential rental property eligible for credit under section 42.  
However, any charges to low-income tenants for services that are not optional 
generally must be included in gross rent for purposes of section 42(g).  (emphasis 
added) 

     … 
  
(b)(3) Required services--(i) General rule.  The cost of services that are required as a 

condition of occupancy must be included in gross rent even if federal or state law 
requires that the services be offered to tenants by building owners. 
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Accordingly, redecorating fees, recertification fees, and any other type of fees (regardless 
of name or characterization) that are charged to the tenant for services required as a 
condition of occupancy, may be charged, but must be included in the calculation of gross 
rent.   
 
2. Q: The IRS has issued a draft version of the 8823 guidebook that indicates 

 that redecorating fees are not considered in the calculation of gross rent.  
 Can you explain? 

 
 A: Florida Housing is aware of the guidebook’s characterization of 

 redecorating fees.  However, IRS representatives have advised Florida 
 Housing, that this characterization was based on their understanding that 
 redecorating fees were refundable; similar to a Security Deposit.  
 Accordingly, the IRS has advised Florida Housing that non-refundable 
 redecorating fees must be included in the calculation of gross rent.   

 
 Additionally, the 8823 guidebook is a draft document and is currently in 
 the comment period.  It should not be used for guidance until the final 
 version is released by the IRS.  Individuals may continue to submit 
 comments to the IRS regarding the draft guidebook.  However, until 
 otherwise notified by the IRS, Florida Housing will continue to include 
 fees for non-optional services, such as redecorating services, in the 
 calculation of gross rent for purposes of Section 42(g). 

 
3. Q: May I charge a redecorating fee if it is refundable to the tenant (similar to 

 a security deposit)? 
 
 A: Yes.  If an owner wants to increase the security deposit to an amount 

 which would include a redecorating fee, this is permissible.  However, 
 security deposits are required to be administered in accordance with 
 Section 83.49 of the Florida Residential Landlord and Tenant Act, Florida 
 Statutes. 

 
4. Q: The market is soft and we are giving rental concessions at move-in.  Can  
  we charge a non-refundable redecorating fee? 
 
 A: That depends.  The gross rent cannot exceed the tax credit limit for the 

 month.  However, if the sum of the rent charged and the redecorating fee, 
 less any move-in concession, does not exceed the tax credit limit for that 
 month, a non-refundable redecorating fee is permissible. 

 
5. Q: I manage a mixed income community.  Can I charge redecorating fees to  
  market rent tenants? 
 
 A: Yes.  Market rate units are not rent restricted.  Therefore, a tenant residing 

 in a market rate unit can be charged a redecorating fee.   
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