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State of Louisiana 

Department of Health and Hospitals 

Louisiana Physical Therapy Board 
 
 

August 26, 2024 
 

Michael Holmes 
Capitol Imaging Services 
4241 Veterans Memorial Blvd 
#100 
Metairie, LA 70006 
 
 

Re: PT Practice Act for Referring Imaging Referrals  
 
Dear Michael, 
 

The Louisiana Physical Therapy Board is in receipt of your correspondence dated May 28, 
2024 requesting clarification on imaging referral by physical therapists in Louisiana. At the July 
24, 2024 Regular Board Meeting, the board members approved the following response. 

The Board is responding to the questions pursuant to the following referenced authority: 
The Louisiana Physical Therapy Act, La. R.S. 37:2401 et seq., was “enacted for the purpose of 
protecting the public health, safety, and welfare, and to provide for state administrative control, 
supervision, licensing, and regulation of the practice of physical therapy in Louisiana.”  La. R.S. 
37:2402(A). La. R.S. 37:2405(A) of the Louisiana Physical Therapy Act vests in the board the 
responsibility for enforcement of the provisions of the Act and provides that the board “shall have 
all the powers, duties, and authority specifically granted by or necessary for the enforcement of 
this Chapter,” including but not limited to “[e]stablishing by rule the standards of practice”. La. 
R.S. 37:2405(A)(8). Additionally, the board may “[a]dopt by reference all or part of the following 
codes, guides, and standards of the American Physical Therapy Association: Code of Ethics, Guide 
for Professional Conduct, Standards of Ethical Conduct for the Physical Therapist Assistant, and 
Guide for Conduct of the Physical Therapist Assistant, except when such are in conflict with this 
Chapter or the rules of the board.” La. R.S. 37:2405(B)(14). Additionally, Section 121 of the Board 
Rules provides: “The board may issue a declaratory statement on its own initiative or in response 
to a request for clarification of the effect of the provisions contained in the Practice Act, R.S. 
37:2401 et seq., and/or the board’s rules, LAC 46:LIV.Chapter 1 et seq.”  

Are there any prohibitions for a Physical Therapist (one with a doctorate or one without) 
from referring (writing the physical order) for medi[c]al imaging? There are subsections to this 
question.  
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Nothing in the Louisiana Physical Therapy Practice Act, La. R.S. 37:2401-2425, nor the 
Board’s Rules, LAC tit. 46: LIV §103 et seq., prohibits a physical therapist from referring or 
writing a physical order in order to refer to an appropriate healthcare provider or practitioner for 
medical imaging. 

1. Can PTs refer patients for medical imaging that uses radiation?  

Yes. Nothing in the Louisiana Physical Therapy Practice Act, La. R.S. 37:2401-2425, nor the 
Board’s Rules, LAC tit. 46: LIV §103 et seq., prohibits a physical therapist from referring 
patients to an appropriate healthcare provider or practitioner for medical imaging that uses 
radiation. 

2. Can PTs refer patients for medical imaging that does not use radiation, such as ultrasound 
and MRI?  

Yes. Nothing in the Louisiana Physical Therapy Practice Act, La. R.S. 37:2401-2425, nor the 
Board’s Rules, LAC tit. 46: LIV §103 et seq., prohibits a physical therapist from referring 
patients to an appropriate healthcare provider or practitioner for medical imaging that does not 
use radiation, such as ultrasound and MRI. 

3. Can PTs refer patients for medi[c]al imaging that uses contrast or isotopes along with the 
imaging?  

Yes. Nothing in the Louisiana Physical Therapy Practice Act, La. R.S. 37:2401-2425, nor the 
Board’s Rules, LAC tit. 46: LIV §103 et seq., prohibits a physical therapist from referring 
patients to an appropriate healthcare provider or practitioner for medical imaging that uses 
contrast or isotopes along with the imaging. 

Please refer to the bottom of the practice act in reference to the scope of practice and mandates 
for the radiology technologists to apply the radiation to a human being.  This is a sticking point we 
will be reaching out to the LA board of RT. I would like your opinion from the State Association 
on this paragraph.  

As you are requesting the State Association’s opinion and this is the Louisiana Physical 
Therapy Board, the Board refers you to contact the State Association (APTA-LA) directly. Their 
website lists a contact number which is (225) 922-4614 and an email address which is 
office@lpta.org. 

 
Thank you, 
 

 
Charlotte F. Martin, MPA 
Executive Director 
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