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SCHOOLS : insured money market fund
SCHOOL FUNDS: or a mutual fund because
such funds are not

included among the permissible investments enumerated in Section
165.051, RSMo 1994.
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The Honorable Bill Skaggs

State Representative, District 31
State Capitol Building

Jefferson City, MO 65101

Dear Representative Rizzo and Representative Skaggs:

Each of you has requested an opinion of this office concerning
the investment of surplus funds of a school district. The question
posed by each of you is:

May the surplus funds of a school district
existing pursuant to Chapter 162 RSMo be
invested by the school board in such district
in an insured money market or mutual fund that
invests solely in (i) bonds of the State of
Missouri or of the United States, or of any
wholly-owned corporation of the United States,
(ii) other short-term obligations of the United
States, or (iii) any other instrument permitted
under state law for the investment of state
funds?

Section 165.051, RSMo 1994, sets forth the permissible

investments for surplus funds of a school district. Such section
provides:
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165.051. Investment of surplus funds. — If
any school district has money in the teachers’,
incidental, or debt service fund not needed
within a reasonable period of time for the
purpose for which the money was received, the
school board in the district, if it deems it
advisable, may invest the funds in either open
time deposits or certificates of deposit
secured under the provisions of sections
110.010 and 110.020, RSMo; or in bonds,
redeemable at maturity at par, of the state of
Missouri, of the United States; or of any
wholly owned corporation of the United States;
or in other short term obligations of the
United States, including any instrument
permitted by law for the investment of state
moneys. No open time deposits shall be made or
bonds purchased to mature beyond the date that
the funds are needed for the purpose for which
they were received by the school district. No
funds shall be invested by any district which
does not provide a school term of nine months.
Interest accruing from the investment of the
surplus funds in such deposits or bonds shall
be credited to the fund from which the money
was invested. [Emphasis added.]

Section 165.051 enumerates certain permissible investments for
surplus funds of a school district and further refers to *“any
instrument permitted by law for the investment of state moneys.”
Article IV, Section 15 of the Missouri Constitution, and Section
30.260, RSMo 1994, relate to the investment of state moneys.
Article IV, Section 15 authorizes state moneys to be invested as
follows:

Section 15. State treasurer — duties —
custody, investment and deposit of state funds

— duties limited — nonstate funds to be in
custody and invested by department of revenue
— nonstate funds defined. . . . the state

treasurer shall deposit all moneys in the

state treasury in banking institutions
selected by him and approved by the governor

and state auditor, . . . . The state
treasurer shall determine by the exercise of

v his best judgment the amount of moneys in his
) custody that are not needed for current
expenses and shall place all such moneys on
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time deposit, bearing interest, in banking
institutions in this state selected by the
state treasurer and approved by the governor
and state auditor or in obligations of the
United States government or any agency Or
instrumentality thereof maturing and becoming
payable not more than three years from the
date of purchase. 1In addition the treasurer
may enter into repurchase agreements maturing
and becoming payable within ninety days
secured by United States Treasury obligations
or obligations of United States government
agencies or instrumentalities of any maturity,
as provided by law. The investment and
deposit of state, United States and nonstate
funds shall be subject to such restrictions
and requirements as may be prescribed by law.
Banking institutions in which state and United
States funds are deposited by the state
treasurer shall give security satisfactory to
the governor, state auditor and state
treasurer for the safekeeping and payment of
the deposits and interest thereon pursuant to
deposit agreements made with the state
treasurer pursuant to law. . . . As used in
the section, the term “banking institutions”
shall include banks, trust companies, savings
and loan  associations, credit  unions,
production credit associations authorized by
act of the United States Congress, and other
financial institutions which are authorized by
law to accept funds for deposit or which in
the case of production credit associations,
issues securities.

Section 30.260 provides in part:

30.260. Time and demand deposits -—
investments — interest rates. —
* * *
2. The state treasurer shall place the

state moneys which he has determined are not

needed for current operations of the state

L government on time deposit drawing interest in
’ banking institutions in this state selected by
him and approved by the governor and the state
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auditor, or place them outright or by repurchase
agreement in obligations described in section
15, article IV, Constitution of Missouri, as he
in the exercise of his best judgment determines
to be in the best overall interest of the people
of the state of Missouri. . .
The state treasurer may also place state moneys
which he has determined are not needed for
current operations of the state government in
linked deposits as provided in sections 30.750
to 30.765.

* * *

4. The state treasurer may subscribe for
or purchase outright or by repurchase agreement
obligations of the United States government of
the character described in subsection 2 of this
section which he, in the exercise of his best
judgment, believes to be the best for investment
of state moneys at the time . . . . The state
treasurer may bid on subscriptions for such
obligations in accordance with his best
judgment. . .

5. As used in this chapter, except as
more particularly specified in section 30.270,
obligations of the United States shall include
securities of the United States‘Treasury, and
United States agencies or instrumentalities as
described in section 15, article 1v,
Constitution of Missouri. The word
“temporarily” as used in this section shall mean
no more than six months.

The information included with your opinion requests contains
the following description of the insured money market fund and
mutual fund that are the subject of your question.

The School District has been approached
by representatives of certain management
investment companies. One company offers a
mutual fund comprised entirely of bonds of the
State of Missouri. The bonds are insured as
to payment of principal and interest and rated

. “AAA" by Standard & Poor’s Corporation and/or
N Moody‘’s Investors Services. Another company
offers a money market fund that invests solely
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in United States government: securities,
including direct obligations of the U.S.
Treasury such as U.S. Treasury bills, notes
and bonds, and obligations of U.S. government
agencies or instrumentalities such as Federal
Home Loan Banks, the Government National
Mortgage Association, and the Federal National
Mortgage Association.

From the information you provided, your question apparently
relates to a school district investing in an insured money market
fund or a mutual fund, both of which hold bonds of the State of
Missouri or United States government securities, including
obligations of United States government agencies or
instrumentalities. The school district would not directly own the
bonds of the State of Missouri or United States government
securities but would own shares of the fund and the fund would be
the owner of the bonds or securities. Ownership of shares of such
a fund is not authorized by Section 165.051, by Article IV, Section
15, or by Section 30.260.

The primary rule of statutory construction is to ascertain the
intent of the legislature by considering the plain and ordinary
meaning of the words used in the statute and, where the language of
the statute is clear and unambiguous, there is no room for
construction. Jones v. Director of Revenue, 832 S.w.2d4 516, 517
(Mo. banc 1992). Under the rule that the express mention of one
thing implies the exclusion of another, where special powers are
expressly conferred or special methods are expressly prescribed for
the exercise of the power, other powers and procedures are
excluded. Brown v. Morris, 290 S.w.2d 160, 166 (Mo. banc 1956).
In the situation about which you are concerned, Section 165.051
(which incorporates certain provisions of Article IV, Section 15 of
the Missouri Constitution and certain provisions of Section 30.260)
specifies the permissible investments for surplus funds of a school
district. Neither an insured money market fund nor a mutual fund
as described in your opinion requests is among the enumerated
permissible investments. Because the statute enumerating
permissible investments for surplus funds of a school district does
not include among the permissible investments an insured money
market fund or a mutual fund, we conclude a school district may not
invest surplus funds in such funds.
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CONCLUSION

It is the opinion of this office that a school district may
not invest surplus funds in an insured money market fund or a
mutual fund because such funds are not included among the
permissible investments enumerated in Section 165.051, RSMo 1994.

Very truly yours,




