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OPINION LETTER NO. 104-95

The Honorable May E. Scheve

State Representative, District 98
State Capitol Building

Jefferson City, Missouri 65101

Dear Representative Scheve:

This opinion letter is in response to your questions
regarding Sections 334.252 and 334.253, RSMo 1994, which address
physician referral to physical therapists. You state your
questions as follows:

1. The statute states that "a physician may
not make a referral to an entity for the
furnishing of any physical therapy services
with whom the physician, physician's
employer, or immediate family member of such
referring physician has a financial
relationship." The question posed is, how is
"immediate family" defined? Specifically, is
a physician's brother considered "immediate
family"?

2. A physician owns his own medical
practice, and this medical practice employs
physical therapists to perform physical
therapy services. Is this a violation?

Section 334.253 provides:

334.253. Physicians prohibited referral
to certain physical therapists, when,
financial relationship, defined --
exceptions, effective when. -- 1. A
physician may not make a referral to an
entity for the furnishing of any physical
therapy services with whom the physician,
physician's employer, or immediate family
member of such referring physician has a
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financial relationship. A financial
relationship exists if the referring
physician, the referring physician's
employer, or immediate family member:

(1) Has a direct or indirect ownership
or investment interest in the entity whether
through equity, debt, or other means; or

(2) Receives remuneration from a
compensation arrangement from the entity for
the referral.

2. The following financial arrangements
shall be exempt from disciplinary action
under this section:

(1) When the entity with whom the
referring physician has an ownership or
investment interest is the sole provider of
the physical therapy service within a rural
area;

(2) When the referring physician owns
registered securities issued by a publicly
held corporation or publicly traded limited
partnership, the shares of which are traded
on a national exchange or the over-the-
counter market, provided that such referring
physician's interest in the publicly held
corporation or publicly traded limited
partnership is less than five percent and the
referring physician does not receive any
compensation from such publicly held
corporation or publicly traded limited
partnership other than as any other owner of
the shares of such publicly held corporation
or publicly traded limited partnership;

(3) When the referring physician has an
interest in real property resulting in a
landlord-tenant relationship between the
physician and the entity in which the equity
interest is held, unless the rent is
determined, in whole or in part, by the
business volume or profitability of the
tenant or is otherwise unrelated to fair
market value;
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(4) When the indirect ownership in the
entity is by means of a bona fide debt
incurred in the purchase or acquisition of
the entity for a price which does not in any
manner reflect the potential source of
referrals from the physician with the
indirect interest in the entity and the terms
of the debt are fair market value, and
neither the amount or the terms of the debt
in any manner, directly or indirectly,
constitutes a form of compensating such
physician for the source of his business;

(5) When such physician's employer is a
health maintenance organization as defined in
subdivision (6) of section 376.960, RSMo, and
such health maintenance organization owns or
controls other organizations which furnish
physical therapy services so long as the
referral is to such owned or controlled
organization and the physician does not also
have a direct or indirect ownership or
investment interest in such organization,
physical therapy services or the health
maintenance organization and the referring
physician does not receive any remuneration
as the result of the referral;

(6) When such physician's employer is a
hospital defined in section 197.020, RSMo,
and such hospital owns or controls other
organizations which furnish physical therapy
services so long as the referral is to such
owned or controlled organization and the
physician does not also have a direct or
indirect ownership or investment interest in
such organization, physical therapy service,
or the hospital and the referring physician
does not receive any remuneration as the
result of the referral.

3. The provisions of sections 334.252 and
334.253 shall become effective January 1,
1995. [Emphasis added. ]

Section 334.252, providing definitions for certain terms used in
Section 334.253, states in pertinent part:
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334.252. Physicians prohibited referral
to certain physical therapists, definitions.
-~ As used in this section and section
334.253, the following terms mean:"

* * *

(2) "Entity", any individual,
partnership, firm, corporation, or other
business entity which provides, furnishes, or
refers physical therapy services;

* * *

(6) "Referral", any referral or
prescription, written or verbal, for physical
therapy service; :

* * *

"All canons of statutory interpretation are subordinate to
the requirement that the Court ascertain the intent of the
legislature from the language used and give effect to that
intent, if possible, and to consider the words used in their
plain and ordinary meaning." Butler v. Mitchell-Hugeback, Inc.,
895 S.wW.2d 15, 19 (Mo. banc 1995). Your first question asks for
a definition of "immediate family member" as that phrase is used
in Section 334.253. "Words used in statutes must, in the absence
of a statutorily prescribed definition, be given their plain
ordinary meaning." State ex rel. C.C.G. Management Corp. v. City
of Overland, 624 S.W.2d 50, 53 (Mo. App. 1981); accord Matter of
Preston, 898 S.W.2d 151, 152 (Mo. App. 1995). Since "immediate
family member" is not defined in the statute, we need to
determine its ordinary meaning. "The ordinary [meaning] of a
word is generally ascertainable by means of a dictionary
definition." Angoff v. M & M Management Corporation, 897 S.W.2d
649, 653 (Mo. App. 1995); accord Asbury v. Lombardi, 846 S.wW.2d
196, 201 (Mo. banc 1993). :

In Small v. Missouri State Highway and Transportation
Commission, 815 S.W.2d 495 (Mo. App. 1991), the court determined
the meaning of "immediate family" where a question was asked
during voir dire of the jury using the term. The judge asked the
jury panel, "'are any of you employees or members of your
immediate families employees of the State Highway Commission?'"
Id. at 496 (emphasis in original). The issue considered was
whether a jury panel member had concealed material information
when he did not respond to this question but it was later
determined that he had a nephew and a third cousin who were
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employees of the State Highway Commission. The court adopted
the definition of "immediate family" found in Black's Law

Dictionary, 750 (6th ed. 1990). " [I]mmediate family is a term
‘generally referring to one's parents, wife or husband, children,
and brothers and sisters.'" Small, 815 S.W.2d at 497.

Based on the Small case and rules of statutory
interpretation, it is the opinion of this office that "immediate
family member," as that term is used in Section 334.253, includes
a physician's parents, wife or husband, children, and brothers
and sisters. With regard to your specific question, a
physician's brother would be considered an "immediate family
member."

Your second question apparently relates to a physician
conducting business as a sole proprietorship and employing
physical therapists. Our analysis will be based upon such a
situation.' Additionally, we presume that your question asks
whether a referral by a physician to a physical therapist who the
physician employs is prohibited by the statute, rather than
asking whether the physician may employ physical therapists. The
statute prohibits referrals where there is a financial
relationship; it does not prohibit the financial relationship.

The statute states, "A physician may not make a referral to
an entity for the furnishing of any physical therapy services
with whom the physician . . . has a financial relationship." The
first issue for consideration is whether the term "referral"
includes directing a patient to an employee, versus directing
that patient to a separate business. '"Referral" is defined in
Section 334.252 as "referral or prescription, written or verbal,
for physical therapy service." Thus we must resort to the plain
and - ordinary meaning of "referral." The word "refer" is
defined in various dictionaries as "[t]o direct to a source for
help or information" (The American Heritage Dictionary of the
English Language, New College Edition, 1981), and "[t]o send or
direct (one) to a person, a book or its author for information"
(The Oxford English Dictionary, Vol. VIII, 1961). Thus the
common meaning of "refer" does not include a requirement that the
patient is referred to a separate business.? Thus the term

! Note, however, that the statute covers a financial
relationship existing between the referring physician and the
entity as well as a financial relationship existing between the
referring physician's employer and the entity.

> Another provision of Chapter 334, RSMo, supports this
conclusion. The last sentence of Section 334.100.2(21), RSMo
1994, indicates that there can be a referral from one physician
to another within the same business.




The Honorable May E. Scheve
Page 6

"referral" would include the situation you present in your second
question of the physician directing a patient to an employee of
the physician.

The second issue for consideration is whether sending a
patient to an employee within the same business is a referral to
an "entity." "Entity" is defined by Section 334.252 as "any
individual, partnership, firm, corporation, or other business
entity which provides, furnishes, or refers physical therapy

services." The physician who refers a patient to his physical
therapist employee is, in fact, referring the patient to a
business entity -- his own sole proprietorship.

The last issue for consideration is whether a physician
conducting business as a sole proprietorship has a financial
relationship with the sole proprietorship. Section 334.253.1(1)
states a financial relationship exists if the physician has a
direct or indirect ownership in the entity. The physician has an
ownership interest in his own sole proprietorship. Therefore, the
physician has a "financial relationship" with the sole
proprietorship.

Viewing the enactment as a whole, the legislature apparently
intended that physicians not benefit financially from referrals
to physical therapists. In reading Section 334.253, it is
apparent the legislature intended a comprehensive prohibition
against physicians profiting from making referrals to physical
therapists.

With regard to your second question, it is the opinion of
this office that a physician conducting business as a sole
proprietorship and employing physical therapists violates Section
334.253 if the physician makes a referral to a physical therapist
"who the physician employs, unless the physician is otherwise
exempt.’

> For example, Section 334.253.2(1) provides an exemption

for the sole provider of physical therapy service within a rural
area.




