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) i
The Honorable Don Steen P LR i
State Representative, District 115 f i
State Capitol Building, Room 109-G : /30*95,
Jefferson City, Missouri 65101 t } i

Dear Representative Steen:

This opinion letter is in response to your question asking
whether a city can provide emergency ambulance service to people
living outside the city limits. Based on the information you
provided, we understand your question relates to a fourth class
city providing emergency ambulance service outside the city
limits to persons living in an area outside the city limits but
near to the city.

A fourth class city "cannot act without spegific grants of
power" from the legislature. Cape Motor Lodge, Inc. v. City of
Cape Girardeau, 706 S.W.2d 208, 212 (Mo. banc 1986); accord State
ex rel. Mitchell v. City of Sikeston, 555 S.W.2d 281, 288 (Mo.
banc 1977). *"[Clourts have generally followed a strict rule of
construction when construing the powers of municipalities."
Mitchell, 555 S.W.2d.at 288. The power must be (1) granted in
express words; (2) necessarily or fairly implied in, or incident
to, the powers expressly granted; or (3) essential to the
declared objects and purposes of the municipality. Id.; accord -
City of Raytown v. Danforth, 560 S.W.2d 846, 848 (Mo. banc 1977). )
"'Any reasonable doubt as to whether a power has been delegated o
to a municipality is resolved in favor of nondelegation.'" City
of Raytown, 560 S.W.2d at 848(quoting Anderson v. City of
Olivette, 518 S.w.24 34, 39 (Mo. 1975)); accord Tavlor v.
Dimmitt, 78 S.W.2d4 841, 843 (Mo. 1934).

In addition to this rule in determining whether a
municipality has authority to exercise municipal or governmental
functions, there is an analogous rule regarding a municipality
acting outside its boundaries. "Usually, a municipality's
jurisdiction ceases at its boundaries," and when municipalities
"render[ ] service to consumers outside their corporate
boundaries, they perform no municipal function, but depart from
the primary objects for which they have existence, and enter a
field of private business. Authority for such action ..
should clearly appear." Taylor, 78 S.W.2d at 843; accord Mobil-
Teria Catering Company, Inc. v. Spradling, 576 S.W.2d 282, 283
(Mo. banc 1978).
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The grant of authority for a fourth class city to operate an
ambulance service is found in Section 67.300, RSMo 1994, which in
relevant part states:

67.300. Counties and cities, towns and villages
authorized to operate ambulance service--rates may be
set--insurance may be purchased.--1. Any county, city,
town or village may provide a general ambulance service
for the purpose of transporting sick or injured persons
to a hospital, clinic, sanatorium or other place for
treatment of the illness or injury, and for. that
purpose may .

(1) Acquire by gift or purchase one or more
motor vehicles suitable for such purpose and
may supply and equip the same with such
materials and facilities as are necessary for
emergency treatment, and may operate,
maintain, repair and replace such vehicles,
supplies and equipment;

(2) Contract with one or more individuals,
municipalities, counties, associations or
other organizations for the operation,
.maintenance and repair of such vehicles and
for the furnishing of emergency treatment;

(3) Employ any combination of the methods
authorized in subdivisions (1) and (2) of
this section. L '

* * *x "

This statute, given the rules of construction discussed above,

does not grant a city the power to provide ambulance service
outside its boundaries.

Section 67.300 can be contrasted with other statutes which
explicitly grant a city the authority to provide services outside
its boundaries. An example is Section 91.020, RSMo 1994, which =

allows a city to provide electricity beyond the city limits. -
Section 91.020 provides: e

91.020. Cities empowered to sell light and
power.--Any city in this state, which owns and operates
any electric light or power plant, may, and is hereby

~authorized and empowered to, supply electric current
from its light or power plant to other municipal
corporations for their use and the use of their
inhabitants, and also to persons and private
corporations for use beyond the corporate limits of
such city, and to enter into contracts therefor for
such time and upon such terms and under such rules and
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regulations as may be agreed upon by the contracting
parties. [Emphasis added.]
Another example is Section 91.050, RSMo 1994, which authorizes a
city to provide water beyond the city limits:

91.050. Cities owning waterworks may supply other
cities.--Any city in this state which owns and operates
a system of waterworks may, and is hereby authorized
and empowered to, supply water from its waterworks to
other municipal corporations for their use and the use
of their inhabitants, and also to persons and private
corporations for use beyond the corporate limits of -
such city, and to enter into contracts therefor, for
such time, upon such terms and under such rules and
regulations as may be agreed upon by the contracting
parties. [Emphasis added.]

Furthermore, Section 250.190, RSMo 1994, provides:

250.190. Services outside corporate limits--
rates.--Any such city, town or village or sewer
district operating a sewerage system or a combined
waterworks and sewerage system under this chapter shall
have power to supply water services or sewerage
services or both such services to premises situated
outside its corporate boundaries and for that purpose
to extend and improve its sewerage system or its
combined waterworks and sewerage system. Rates charged
for sewerage services or water services to premises
outside the corporate boundaries may exceed those
charged for such services to premises within the
corporate limits. [Emphasis added.]

There is no statutory provision comparable to the examples above
allowing a fourth class city to provide ambulance service outside
its city limits.

However, Sections 70.210, et seq., RSMo, authorize cities to )
enter into cooperative agreements. Section 70.220, RSMo 1994,1 S
states: A o

70.220. Political subdivisions may cooperate with
each other, with other states, the United States or
private persons.--Any municipality or political
subdivision of this state, as herein defined,? may

! See also Missouri Constitution, Article VI, Section 16.

2 Section 70.210(3), RSMo 1994, defines “political subdivision" to include cities.
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contract and cooperate with any other municipality or
political subdivision, . . . for a common service;
provided, that the subject and purposes of any such -
contract or cooperative action . . . shall be within
the scope of the powers of such municipality or
political subdivision.

This office has issued numerous prior opinions concerning
cooperative agreements pursuant to Sections 70.210, et seq.
Enclosed herein are the following prior opinions which address
such cooperative agreements: Opinion No. 17-85; Opinion Letter
No. 78, McCubbin, 1978; Opinion Letter No. 266, Kiefner, 1974:
Opinion No. 270, Martin, 1971; and Opinion No. 213, Cantrell,
1963. These prior opinions may provide guidance in the event a
city chooses to consider a cooperative agreement relating to
ambulance service.

In summary, it is the opinion of this office that a fourth
‘class city does not have the authority to provide emergency
ambulance service outside its city limits to persons living in an
area outside the city limits but near to the city unless it has
entered into a cooperative agreement as authorized by Sections
70.210, et seqg., RSMo.




