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NOTE [8/28/95]: House Bills Nos. 484, 199 & 72 <1995> enacted a new subsection
27 of Section 130.011 which, for purposes of Chapter 130, defines "regular session"
as follows: "(27) 'Regular session', includes that period beginning on the first
Wednesday after the first Monday in January and ending following the first Friday after

the second Monday in May". Because of this statutory change, the response to
Question 1 of this opinion is no longer valid.
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Ladies and Gentlemen:

This opinion letter is in response to your questions
asking:

1. Do the provisions of Section 130.032.4, RSMo 1994,
prohibit contributions after the first Friday following Fhe second
Monday in May (Missouri Constitution, Article III, Section 20(a))
and on or before May 30th?

2. Do the provisions of Section 130.0%2.4, RSMo 1994,
prohibit contributions during veto sessions (Article III, Section
32) and special sessions (Article III, Section 20(b) and Article
IV, Section 9) of the General Assembly?

\
: 3. Do the provisions of Section 130.032.4, RSMo 1994,
prohibit a candidate or officeholder affected thereby from mailing
on April 15 an invitation to a fundraiser which will be held on
June 15 if the money for the fundraiser will be collected after the
regular session of the General Assembly has ended?

Section-130.032.4, RSMo 1994, to which your questions relate,
provides: :

4, No contribution shall be accepted by a person
serving as a statewide elected official or serving as a
member of the general assembly, or by a candidate for any
statewide elected office or candidate for state sgnator
or state representative, or by a committee actlng.on
behalf of such an individual, during any regular session
of the general assembly, except that candidates for a

« . special election to fill a vacancy in any such office may
accept contributions to be used in conjunction with that
special election during a regular session of the general
assembly. [Emphasis added.]
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QUESTION NO. 1

Your first question refers to Article III, Section 20(a) of
the Missouri Constitution. This section provides in relevant part
as follows:

Section 20(a). Automatic adjournment -- tabling of
bills, when. The general assembly shall adjourn at
midnight on May thirtieth until the first Wednesday after
the first Monday of January of the following year, unless
it has adjourned prior thereto. All bills in either
house remaining on the calendar after 6:00 p.m. on the
first Friday following the second Monday in ‘May. are
tabled. The period between the first Friday following
the second Monday in May and May thirtieth shall be
devoted to the enrolling, engrossing, and the signing in
open session by officers of the respective houses: of
bills passed prior to 6:00 p.m. on the first Friday
following the second Monday in May.

% * *

Your first question basically asks if Section 130.032.4 prohibits
contributions during the time period devoted to the enrolling,
engrossing, and signing of bills.

Section 130.032.4 provides in relevant part that no
contribution shall be accepted during any regular session of the
General Assembly. Article III, Section 20(a) provides that the
General Assembly'shall adjourn at midnight on May thirtieth, unless
it has adjourned prior thereto. The May thirtieth date is the last
day of the time period allowed for the enrolling, engrossing, and
signing of bills. It is a well-settled rule of construction that
the context and related clauses of a statute are to be considered

when construing a particular portion of a statute. State wv.
Campbell, 564 S.W.2d 867, 869 (Mo. banc 1978). This rule of

construction applies to constitutional provisions as well. State
ex rel. Jones v. Atterbury, 300 S.w.2d 806, 810 (Mo. banc 1957).
Based on the language of Section 20(a), the time perlod allowed for
‘the enrolling, engrossing, and signing of bills is before the
adjournment of the General Assembly. Therefore, such time perlod
would be included within the phrase "during any regular session of
the general assembly."

Furthermore, Article III, Section 20 of the Missouri
Constitution provides in part:
! .
Section 20. Regular sessions of assembly--quorum- -
compulsory attendance--public sessions--limitation on
power to adjourn. The general assembly shall meet on the
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first Wednesday after the first Monday in January
following each general election. .

The general assembly shall reconvene on the first
Wednesday after the first Monday of January after
adjournment at midnight on May thirtieth of the preceding
year. . . .[Emphasis added.]

Section 20 likewise indicates the session adjourns on May thirtieth
which is after the time . period allowed for the enrolling,;
engrossing, and signing of bills.

In answer to your first question, it is the opinion of this
office that Section 130.032.4 prohibits contributions during the
time period allowed for the enrolling, engrossing, and signing of
bills which time period is prior to the adjournment of the General
‘Assembly. '

QUESTION NO. 2

Your second question asks if Section 130.032.4 prohibits
contributions during special sessions and veto sessions. Special
sessions are authorized by Article III, Section 20(b) of the
Missouri Constitution which provides:

, Section 20(b). Special session, procedure to
convene--limitations--automatic adjournment. Upon the
filing with the secretary of state of a petition stating
the purpose for which the session is to be called and
signed by three-fourths of the members df the senate and
three-fourths of the members of the house of
representatives, the president pro tem of the senate and
the speaker of the house shall by joint proclamation
convene the general assembly in special session. The
proclamation shall state specifically each matter
contained in the petition on which action is deemed
necessary. No appropriation bill shall be considered in
a special session convened pursuant to this section if in
that year the general assembly has not passed the
operating budget in compliance with Section 25 of this
article.

The general assembly shall automatically stand
adjourned sine die at 6:00 p.m. on the thirtieth calendar
day after the date of its convening in special session
under this section unless it has adjourned sine die prior

_.thereto.

The Governor is authorized to call special sessions pursuant to
Article IV, Section 9 of the Missouri Constitution which provides:
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Section 9. Governor's messages and recommendations
to assembly--call of extra sessions. The governor shall,
at the commencement of each session of the general
assembly, at the close of his term of offlce, and at such
other times as he may deem necessary, give to the general
assembly information as to the state of the government,
and shall recommend to its consideration such measures as
he shall deem necessary and expedient. On extraordinary

. occasions he may convene the general. assembly by
proclamation, wherein he shall state specifically each
matter on which action is deemed necessary.

[Emphasis added.]

Veto sessions are authorized by Article III, Section 32(a) of the
Missouri Constitution which provides:

Section 32. Vetoed bills reconsidered, when. Every
bill presented to the governor and returned with his
objections shall stand as reconsidered in the house to
which it is returned. If the governor returns any bill
with his objections on or after the fifth day before the
last day upon which a session of the general assembly may
consider bills, the general assembly shall automatically
reconvene on the first Wednesday following the second
Monday in September for a period not to exceed ten
calendar days for the sole purpose of considering bills
returned by the governor. . .

Section 130.032.4 provides that no contribution shall be accepted
during any reqular session of the General Assembly. The issue for
consideration is whether a special session and a veto session are
deemed regular sessions of the General Assembly.

The heading on Article III, Section 20, quoted previously in
relation to question no. 1, states in part "[rlegular sessions of

assembly." The heading on Article III, Section 20(b), quoted
above, states in part "[slpecial session." The heading on Article
IV, Section 9, quoted above, states "extra session." While the

headings are done by the Revisor of Statutes, headings ‘may be
pertinent in demonstrating how a section has been generally read
and understood. Fiandaca v. Niehaus, 570 S.W.2d 714, 716 (Mo. App.

1978) . The headings indicate that the session of the General
Assembly authorized under Article III, Section 20 (first Wednesday
after the first Monday in January to May thirtieth) is generally
considered the regular session as contrasted with a special session
authorized by Article III, Section 20(b) or Article IV, Section 9.

The Missouri Supreme Court has contrasted a regular session
with a special session. 1In State ex rel. Jones V. Atterbury, 300
S.W.2d 806 (Mo. banc 1957), the court considered a special session
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to be different than a regular session ("when it is in regular or
special session"). Id. at 811. The discussion by the court
indicates that the language "any regular session" does not include
a special session.

A veto session authorized by Article III, Section 32 commences
on the first Wednesday following the second Monday in September for
a period not to exceed ten calendar days. This time period is not
within the time period of the session authorized under Section 20
(first Wednesday after the first Monday in January to May
thirtieth). Furthermore, the veto session is limited to "the sole
purpose of considering bills returned by the governor" if "the
governor returns any bill with his objections on or after the fifth
day before the 1last day upon which a session of the general
assembly may consider bills." Because of the time period when a
veto session occurs and its limited purpose, we conclude that a
veto session is not "any regular session of the general assembly"
as the phrase is used in Section 130.032.4. '

In answer to your second question, it is the opinion of this
office that Section 130.032.4 does not prohibit contributions
during special sessions and veto sessions of the CGeneral Assembly.

14

QUESTION NO. 3

Your third question asks whether mailing on April 15 an
invitation to a fundraiser which will be held June 15 if the money
for the fundraiser will be collected after the regular session of
the General Assembly has ended violates Sectidbn 130.032.4. Section
130.032.4 states in relevant part that "[nlo contribution shall be
accepted . . . during any regular session of the general assembly"
(emphasis added).

Section 130.011(12), RSMo 1994, defines "contribution." Such
section provides in part:

130.011. Definitions.--As used in this chapter,
unless the context clearly indicates otherwise, the
following terms mean:

* * *

(12) "Contribution", a payment, gift, loan, advance,
deposit, or donation of money or anything of value for
the purpose of supporting or opposing the nomination or

.«€lection of any candidate for public office or the
qualification, passage or defeat of any ballot measure,
or for the support of any committee supporting or
opposing candidates or ballot measures or for. paying
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debts or obligations of any candidate or committee
previously incurred for the above purposes. A
contribution of anything of value shall be deemed to have
a money value equivalent to the fair market value....

In the fact situation you have presented, the money for the
fundraiser will be collected after the regular session of the
General Assembly has ended. (We assume that no promise to
contribute or other form of commitment to contribute will occur
during the regular session of the General Assembly and, therefore,
we do not address such a situation.) The mailing on April 15 of
the invitation is not a "contribution." Subsection 12(d) of
Section 130.011 specifically includes the receipts from fundraising
events as contributions. There is nothing in the definition of
"contribution" in Section 130.011(12) to indicate the mailing on
April 15 of the invitation is within the prohibition of Section
130.032.4.

Section 130.032.4 prohibits the contribution from being
accepted during the regular session of the General Assembly.
"Accepted" 1is not defined in Chapter 130, RSMo 1994. Under

traditional rules of construction, undefined words are given their

plain and ordinary meaning as found in the dictionary in order to
ascertain the intent of the lawmakers. Asbury v. Lombardi, 846

S.W.2d 196, 201 (Mo. banc 1993). "Accept" is defined as "to take,
receive," . . . "to receive with consent (something given or
offered) ." Webster's Third New International Dictionary (1961) p.
10. ~The receipt of the money under the facts pPresented occurs

after the regular session of the General Assembly has ended. The
contribution is therefore not "accepted" during the regular session
of the General Assembly. vy -

In answer to your third question, it is the opinion of this
office that Section 130.032.4 does not prohibit the mailing on
April 15 of an invitation to a fundraiser which will be held on
June 15 if the money for the fundraiser will be collected after the
regular session of the General Assembly has ended.




