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Dear Representative Lumpe:

This opinion letter is in response to your question asking
whether there can be a city park board as authorized by Sections
90.500 through 90.570, RSMo 1994, in a city having no annual
property tax for local parks, but having a sales tax for local
parks. Your specific question is:

If a city submits a local parks sales tax
initiative to its voters pursuant to H.B. 88,
would the city need to maintain some type of
a park tax in order to function as an
administrative park board as outlined under
Section 90.500, RSMo, if the . . . sales tax
is collected to the credit of the park fund
in lieu of the park tax?

Sections 90.500 through 90.570 authorize certain cities or
towns, after a majority approval by the voters therein, to levy
an annual property tax for the establishment and maintenance of
free public parks in the incorporated city or town, and providing
for suitable entertainment therein. Section 90.500.3 provides
the property tax collected is to be deposited in the park fund.
When a city or town has established and is maintaining public
parks pursuant to Sections 90.500 through 90.570, a board of
directors (hereinafter the "park board") of nine members is
appointed to supervise the parks. Pursuant to Section 90.550,
the park board has the exclusive control of the expenditures of
all money collected to the credit of the park fund. Section
90.550 provides in part:

[The directors] shall have the exclusive
control of the expenditures of all money
collected to the credit of the park fund and
of the supervision, improvement, care and
custody of said park. All moneys received
for such parks shall be deposited in the
treasury of said city or town to the credit
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of the park fund and shall be kept separate
and apart from the other moneys of such city
or town and drawn upon by the proper officers
. of said city or town upon the properly
authenticated vouchers of the park board. *

However, Section 90.510 authorizes the property tax levy to be
reduced. Section 90.510 provides:

90.510. Public parks, maintenance.--In
case of an increase in valuation in any year
of the taxable property within any city, or
whenever the common council of such city is
satisfied that a lower rate will produce
ample funds, it may reduce the levy herein
provided for by levying a tax for the
maintenance of said free public parks which
in the judgment of said common council shall
be sufficient for the maintenance of said
free public parks throughout the year.

Your question basically asks if the park board created under
Sections 90.500 through 90.570 contian§ to exist if no property
tax for parks is levied as authorized in such sections.

A property tax levy for parks may not be necessary because
of the authority to levy a sales tax for local parks. Conference
Committee Substitute No. 2 for Senate Committee Substitute for
House Committee Substitute for House Bill No. 88, 88th General
Assembly, First Regular Session (1995) (hereinafter "House Bill
No. 88") authorizes a city to levy a sales tax for parks.

Section 8.1 of House Bill No. 88 provides a municipality may-
impose a sales tax in an amount not to exceed one-half of one
percent, upon voter approval, for local parks or for storm water
control or both. Section 8.3 of House Bill No. 88 provides:

3. All revenue received by a
municipality or county from the tax
authorized under the provisions of this
section shall be deposited in a special trust
fund and shall be used to provide funding for
storm water control or for local parks, or
both, within such municipality or county.
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Section 8.5 of House Bill No. 88 provides in part:

. all expenditures of funds arising from
the local parks and storm water control sales
tax trust fund shall be by an appropriation
act to be enacted by the governing body of
each such municipality or county.
Expenditures may be made from the fund for
any storm water control or local park
functions authorized in the ordinance or
order adopted by the governing body
submitting the tax to the voters.

In your question, you assume that the sales tax revenue is
collected to the credit of the park fund. Section 8.3 of House
Bill No. 88 provides that the sales tax revenue is to be
"deposited in a special trust fund." Section 8.5 of House Bill
No. 88 provides that expenditures of the sales tax revenue are to
be by an appropriation act of the governing body of the city.
Based on the question you pose, we assume the governing body of
the city has chosen to appropriate the sales tax revenue from the
"special trust fund" established by Section 8.3 of House Bill No.
88 to the "park fund" described in Section 90.550.}

Your specific question asks if the park board continues to
exist if no property tax for parks is levied. There is no
provision in Sections 90.500 through 90.570 that causes the park
board to be abolished even if no property tax for parks is
levied. Therefore, it is the opinion of this office that a park
board created under Sections 90.500 through 90.570, RSMo 1994,
continues to exist even if no property tax for parks is levied.

To address the question you pose, we do not need to
address, and do not address, whether the governing body of the
city could expend the sales tax revenue for park purposes and not
transfer the sales tax revenue to the park fund.




