• 2e in UEFA Nations League

Wales

Voetbal

Iran beloont zichzelf in absolute slotfase tegen 10 man Wales

Iran heeft na een krankzinnige slotfase zijn eerste zege op dit WK geboekt. Tegen Wales werd het 2-0 door twee doelpunten diep in blessuretijd. Rouzbeh Cheshmi maakte er in de 98ste minuut 1-0 van. Ramin Rezaeian maakte er vier minuten later ook nog 2-0 van. Na een saaie eerste helft, was Iran in de tweede helft beter. Heel lang leek het erop dat Iran niet zou scoren, ondanks dat het twaalf minuten met een man meer op het veld stond. Wales-doelman Wayne Hennessey werd na een wilde karatetrap van het veld gestuurd. Maar in de absolute slotfase vielen de goals dus alsnog. Door de zege staat Iran op 3 punten na 2 wedstrijden. Wales heeft 1 punt uit 2 duels. Vooraf was de wedstrijd al speciaal. Zo werd Gareth Bale recordinternational van Wales. De 33-jarige aanvaller van Los Angeles FC kwam door de wedstrijd tegen Iran op 110 interlands. Aan de andere kant waren de emoties van het Iraanse publiek bij het volkslied indrukwekkend te noemen. De spelers van het land, waar veel politieke onrust is op dit moment, zongen in het eerste duel niet mee met het volkslied. Dit keer werd er wel meegezongen en op de tribunes waren er veel emoties te zien bij de Iranese supporters. Teleurstellende eerste helft De eerste helft stond absoluut niet vol van de kansen en dat is geen understatement. Wales kwam een keer in de buurt van de goal via Moore. De spits schoot de bal echter recht op Iran-doelman Hossein Hosseini af. Aan de andere kant leek Iran op 1-0 te komen. Een snelle counter eindigde bij Ali Gholizadeh die van dichtbij binnen schoot, maar op het moment dat hij de bal kreeg stond hij buitenspel. Dat feest ging dus niet door. Het spelbeeld bleef vervolgens hetzelfde in de eerste helft. Wales had de bal, maar was niet bij machte om kansen te creëren. Iran loerde op de counter en werd daar iets gevaarlijker mee. Sardar Azmoun, de beste man van het veld, kwam bijvoorbeeld net te kort bij een scherpe voorzet. Iran vergeet zichzelf te belonen In de tweede helft was er wel een partij duidelijk de betere: Iran. De Perzische Leeuwen hadden al na acht minuten gigantische kansen op de 1-0. In een tijdsbestek van 30 seconden raakten ze twee keer het aluminium. Azmoun werd de diepte ingestuurd, maar schoot de bal oog in oog met keeper Wayne Hennessey op de paal. Gholizadeh krult de bal vervolgens prachtig op de lat en in de rebound vond Azmoun Hennessey op zijn pad. De doelman was vervolgens de beste man aan de kant van Wales. Hennessey behoedde Wales met een aantal schitterende reddingen van een nederlaag. Langzaam vloeiden de krachten bij Iran weg en kon Wales weer in de wedstrijd komen. Ben Davies schoot van de rand van het zestienmetergebied, net over. Op het moment dat het leek alsof Wales weer wat controle kreeg over de wedstrijd ging het echter helemaal mis. Mehdi Taremi werd de diepte ingestuurd, Hennessey kwam uit en vloerde de aanvaller op hardhandige wijze. De doelman kreeg na advies van de VAR rood en Wales moest verder met 10 man. Iran zette vervolgens nog alles op alles om de winnende treffer te vinden. Mehdi Torabi kwam het meest dichtbij. Zijn schot ging echter rakelings langs het doel van Wales. Iran bleef echter doorzetten en in de 98ste minuut werd het eindelijk beloond. Cheshmi schoot van afstand en de ingevallen doelman Danny Ward zag er niet heel goed uit: 1-0. Wales moest dus massaal naar voren, maar de beslissing viel aan de andere kant. Rezaeian werd diepgestuurd in een counter, bleef ijzig kalm en wipte de bal knap over Ward heen om er ook nog 2-0 van te maken. In de slotfase kreeg Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh, die als wissel begon, een gele kaart. In de wedstrijd egen Engeland kreeg hij ook al een gele prent, daardoor is hij geschorst voor de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.