• 1e in FIFA WK Kwalificaties - AFC

Japan

Voetbal

Kroatië wint na strafschoppen en plaatst zich voor kwartfinale

Kroatië is op het wereldkampioenschap voetbal aan uitschakeling ontsnapt. De verliezend finalist van vier jaar geleden won in de achtste finales in Qatar na strafschoppen van Japan. Na reguliere speeltijd en verlenging was de stand 1-1. Japan miste vervolgens drie van de vier strafschoppen. Kroatië faalde maar één keer. Japan liet zo de kans liggen om zich voor het eerst in de geschiedenis voor de kwartfinales van het WK te plaatsen. Doan in de basis bij Japan Japan begon de wedstrijd tegen Kroatië in de achtste finale van het wereldkampioenschap met Ritsu Doan in de basiself. Bondscoach Hajime Moriyasu beloonde de oud-PSV'er voor zijn invalbeurt in de laatste groepswedstrijd tegen Spanje. Bij Kroatië, dat vier jaar geleden in Rusland de WK-finale van Frankrijk verloor, deed Luka Modric vanaf het begin mee. De 37-jarige spelmaker hoopte bij zijn laatste WK nog een keer ver in het toernooi te komen. Duel gaat op en neer De eerste kans van de wedstrijd was voor Japan. Shogo Taniguchi kopte een metertje naast het Kroatische doel. Even later een grote kans voor Ivan Perisic. De 33-jarige aanvaller veroverde de bal en haalde van dichtbij uit, maar doelman Shuichi Gonda redde namens Japan. Vervolgens was Japan weer dreigend. Junya Ito gaf de bal gevaarlijk laag voor, maar Daizen Maeda kwam nét tekort om hem binnen te glijden. Het ging dit duel in een flink tempo op en neer. Kroatië werd nu gevaarlijk. Josko Gvardiol bediende Bruno Petkovic met een geweldige lange bal, maar de spits van Dinamo Zagreb had teveel tijd nodig en kwam niet tot een doelpoging. Vijf minuten voor rust een kans voor de Japanners. Na een lange aanval van Japan kreeg Daichi Kamada uiteindelijk de kans om uit te halen, maar zijn inzet ging ruim over het Kroatische doel. Japan nam in de 43ste minuut de leiding. Ritsu Doan gaf voor, Maya Yoshida legde knap breed en spits Daizen Maeda stond op de juiste plek om de 1-0 binnen te prikken, wat tevens de ruststand was. Kroatië in de achtervolging Kroatië moest in de achtervolging, maar de eerste mogelijkheid van de tweede helft was voor Japan. Daichi Kamada probeerde het met een schot van afstand, maar zijn poging ging over. Tien minuten na rust dan toch de gelijkmaker voor Kroatië. Perisic kopte prachtig binnen uit een voorzet van Dejan Lovren: 1-1. Na een uur spelen kwam Kroatië bijna op voorsprong. Modric nam de bal heerlijk op de slof, maar doelman Gonda voorkwam met een mooie redding dat de bal in de bovenhoek belandde. De Kroaten draaiden het duel om en gingen nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Kansen voor Budimir, Pasalic en Perisic troffen echter geen doel. Na 94 minuten was er nog altijd geen winnaar bij het duel en dus maakten we ons op voor de eerste verlenging van dit WK. Aan het begin van de verlenging een opvallende wissel aan de kant van Kroatië. De dirigent van de ploeg, Modric, maakte plaats voor Majer. Het leek nou niet echt of Modric moe was gestreden, dus het fluitconcert vanuit het Kroatische supportersvak viel te begrijpen. Ook Mateo Kovacic verliet het veld, hij werd vervangen door Nikola Vlasic. In de tweede helft van de verlenging had Japan veel de bal, maar kwamen beide landen niet tot kansen. In de 121ste minuut nog een schotkans voor Majer. De invaller schoot vanaf randje zestien een meter naast het Japanse doel. Gescoord werd er niet meer en dus gingen Japan en Kroatië beginnen aan de eerste penaltyreeks van dit WK. Penaltykiler Livakovic de held van Kroatië In de strafschoppenreeks pakte Livakovic gelijk de eerste poging van de Japanners. Takumi Minamino miste. Nadat de Kroaten via Nikola Vlasic wel raak wisten te schieten, pakte Livakovic ook de tweede strafschop van Mitoma. Het werd even spannend, toen Marko Livaja bij een 1-2 stand op de paal schoot namens Kroatië. Lovakovic pakte daarna echter ook nog eens zijn derde van vier strafschoppen. Daarna maakte zijn ploeg geen fout meer en plaatste het zich voor de kwartfinale.
    • 2 jaar
    • Door de redactie
    Getty Images

Japan ten koste van Duitsland naar achtste finale WK na winst op Spanje

Japan heeft zich op wonderbaarlijke wijze geplaatst voor de achtste finale van het WK. De ploeg van bondscoach Hajime Moriyasu stond voor een hels karwei door de nederlaag tegen Costa Rica. Door met 2-1 te winnen van het favoriete Spanje, plaatste het zich toch voor de volgende ronde. Het betekent dat zowel Japan als Spanje doorgaan naar de achtste finales van het WK, terwijl Duitsland en Costa Rica uitgeschakeld zijn. Spaanse dominantie Spanje begon de wedstrijd zoals verwacht dominant aan de bal. Dit resulteerde na elf minuten in de 0-1 van Alvaro Morata. De spits van Atletico Madrid scoorde al in de voorgaande twee groepswedstrijden en ook vandaag was het raak. Na een mooie voorzet van Azpilicueta kopte de spits zijn doelpunt binnen. Het leek de opmaat naar meer, want Spanje was veruit de bovenliggende partij maar werd naarmate de eerste helft vorderde wel een stuk slordiger. Japan kon daar echter niet veel tegenoverstellen waardoor echte kansen voor Japan uitbleven. Tweede helft: Japan draait alles om Na rust was alles anders. Spanje begon wederom vrij nonchalant aan de tweede helft, iets dat ook het geval was in de tweede helft tegen Duitsland. Echter, waar de Duitsers vele kansen nodig hadden om tot een doelpunt te komen, daar was Japan een stuk effectiever. Na slordig balverlies van basisdebutant Alejandro Balde, wist Ritsu Doan vanaf de rechterkant van het veld door te komen. Het schot van de oud-PSV’er was niet eens goed, maar Unai Simon verwerkte de bal erg matig en bokste de bal niet afdoende weg, 1-1. Het bleek een opmaat naar meer. Ritsu Doan zette de bal vanaf rechts voor maar de bal leek in eerste instantie te hard te zijn. Echter wist Kaoru Mitoma de bal nog op miraculeuze wijze voor te geven op de doellijn waardoor Ao Tanaka de bal achter doelman Simon kon werken. Het had er echter alle schijn van dat de bal van Ritsu Doan over de achterlijn was gegaan. Na minutenlang overleg met de VAR werd de goal alsnog goedgekeurd. Japan, dat in de eerste helft nog dood en begraven leek, stond plots op plek 1 in de poule. Spanning op het andere veld Door de achterstand van Spanje, werd er ook met een schuin oog gekeken naar die andere wedstrijd tussen Costa Rica en Duitsland. Daar stond de wedstrijd begin tweede helft op zijn kop. Costa Rica draaide in korte tijd de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Op dat moment betekende het dat zowel Duitsland als Spanje uitgeschakeld zouden zijn. De Duitsers draaide echter de wedstrijd weer vrij makkelijk naar een 2-4 voorsprong, dus was uitschakeling van de Spanjaarden weer van de baan. Marokko en Kroatië In het restant van de wedstrijd kwam Spanje tegen een Japanse muur te spelen. Het werd gedwongen tot het rondspelen van de bal op het middenveld, opzoek naar een gaatje in de defensie van de tegenstander. Tot echt grote kansen kwam het niet meer, waardoor Japan vrij makkelijk stand hield. Daarnaast kwam het zelf nog best aardig eruit in de tegenaanval, maar was het niet meer bij machte om meer goals te maken. Het bleef uiteindelijk 2-1, waardoor de ploeg van bondscoach Hajime Moriyasu zich mag opmaken voor een achtste finale tegen Kroatië. Spanje, dat met de schrik vrij komt door het hoge doelsaldo, mag zich opmaken voor een ontmoeting met Marokko.